Alper Sarıkan
Özgeçmişi
1975 yılında Ankara’da doğan Alper SARIKAN, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nden 1997 yılında mezun oldu. Ardından Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nden 2001 yılında yüksek lisans, 2010 yılında doktora diploması aldı. Çalışma hayatına Karel Elektronik A.Ş. ArGe’de (Ankara) 1997 yılında başlayan Sarıkan, dijital tasarım ve yazılım geliştirme ekiplerinde üstlendiği sorumluluklarla ArGe bünyesinde mühendislikten, direktörlüğe kadar tüm kademelerde görev aldı. Aktif çalışma hayatının yanı sıra üniversite sanayi işbirliği kapsamında Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri için yürütlen sanayi odaklı bitirme projelerinde sanayi danışmanı olarak görev yapmakta, yine aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği bölümünde sayısal tasarım derslerine yarı zamanlı akademik personel olarak katılmaktadır.
Alper Sarıkan başta aşağıdaki başlıklar olmak üzere birçok değişik konuda çalışma yürütmüştür ve bu konulardaki çalışmalarına devam etmektedir.
- Tüketici Alışverişi Ve Turistik Deneyimini İyileştirmek Üzere Kapalı Mekânlardaki Mobil Kullanıcı Lokalizasyonu
- Hayvan Takip Sistemi
- Elektronik Üretimde Fabrika Otomasyonu ve Endüstri 4.0
- Otomotivde Önleyici Bakım İçin Donanım ve Yazılım Bileşenleri Geliştirilmesi.
- Hasta Takip Uygulaması (Nesnelerin Interneti Kapsamında Kablosuz Duyarga Ağı)
- Internet of Things (Evde Hasta Takibi)
- Internet of Things (Akıllı Şehir Uygulaması Sensör altyapısı)
- Advanced Sensing For Urban Automation
- Media Gateway
- Ölçeklenebilir IP İletişim Platformu
- Araç Takip Ünitesi /Kişisel Takip Ünitesi
- Video/IP Kriptolu Telefon
- Gerçek Zamanlı Benzetim ve Donanımın Döngüde Testi Tekniklerinin Uydu Yönelim Sistemlerine Uygulanması
Konuşma Konusu
Nesnelerin İnterneti Ekosisteminde Birlikte Çalişabilirlik ve Güvenlik
Nesnelerin İnterneti yani IoT (Internet of Things) bağlı, akıllı ve içeriğe duyarlı cihazların ortak ortamıdır. Nesnelerin tekil anahtarla işaretlenerek internet ağı üzerinden birlikte çalışabilmesi veya her bir küçük parçanın birleşerek daha büyük bir sistemi oluşturması öngörülmüştür. IoT, nesnelerin internet üzerinden veri aktarımını ve diğer nesnelerle haberleşme olanağı sunmaktadır. Tüm IoT cihazları doğrudan veya dolaylı olarak internet bağlantısına sahiptirler, bu da dolaylı olarak tüm bu cihazların aslında birbiriyle bağlantılı olduğu anlamına gelmektedir, önümüzdeki yıllarda sayısı artacak bu cihazlar için birlikte çalışabilirlik önemli bir kavram olmaya başlayacaktır. IoT kavramını gerçek kılmak için gerekli ortamı oluşturan bu durum öte yandan siber saldırılara da davetiye çıkarmaktadır. Akıllı evler gibi kullanıcıların özel alanlarında veya akıllı şehir sistemleri gibi kritik altyapılarda uygulama alanı bulunan IoT teknolojisinin güvenliği bu noktada büyük önem taşımaktadır. IoT platformunun güvenlik açığı IoT cihazını doğrudan etkileyecek ve birlikte çalışma sürecinde tüm bağlı IoT platformlarında kritik bir etkiye neden olabilecektir.