Uğur Yalçıner
Özgeçmişi
ODTÜ Makina Mühendisliği bölümünden Yüksek Lisans diploması ile mezun oldu. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) danışmanı olarak Türkiye, Mısır ve Gana’da görev yaptı. 1994 – 1999 yılları arasında da kurucusu olduğu Türk Patent Enstitüsünün Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalıştı. Türkiye’deki sınai mülkiyet mevzuatının hazırlanması ve uygulanmasında aktif görevler yürüttü.
Uğur G. YALÇINER, 2000’den beri YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK firmasının yönetici ortağı olarak çalışmakta, bunun yanısıra Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemelerinde Bilirkişilik yapmakta, ODTÜ’de ve değişik üniversitelerde part-time Öğretim Görevlisi olarak görev yapmakta ve ayrıca Patent ve Marka Vekilleri Derneğinin Başkanlığını yürütmektedir. YALÇINER aynı zamanda 2009’dan beri uluslararası alanda WIPO Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Internet Alan Adları Uyuşmazlık Hakemidir. YALÇINER’in sınai mülkiyet hakları konusunda 4 kitap ve 300’den fazla makaleden oluşan yayınları bulunmaktadır.
Konuşma Konusu
Dijital Dönüşümde Fikri Haklar ve Hukuk
Bilindiği üzere son yıllarda yazılım ve donanım teknolojilerindeki önemli gelişmelere bağlı olarak, yapay zeka, nesnelerin interneti, endüstri 4.0, derin öğrenme, bilgisayar uygulamalı buluşlar, vb. ürünler ve bu ürünlerle ilgili faaliyetler ciddi biçimde artmıştır. Bu yeni gelişmeler günlük yaşamımızda doğal olarak yeni sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bu sorunlardan biri de yapay zekanın hak ve hukuk ile olan ilişkisidir.
Bu bildiride yapay zeka uygulamalarından örnekler verilerek,
- Mevcut hukuk sistemlerinin temeli ve hak, hukuk kavramı,
- Fikri ve sınai mülkiyet haklarında sahiplik (eser sahipliği, buluş sahipliği, tasarım sahipliği, vb.)
- yapay zeka ve yapay zekanın ortaya çıkaracağı ürünler,
- yapay zekanın ve yapay zekanın ortaya çıkaracağı ürünlerin hak sahipliği,
- yapay zeka ürünlerinin hukuki sorumlulukları,
- yakın gelecekte hukuk sistemlerinde yapılması gereken geliştirmeler,
tartışılacaktır.