Ali Akurgal
Özgeçmişi
Ali Akurgal, ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden 1969’da Lisans diplomasını, 1972’de gene aynı bölümden Haberleşme dalında Yüksek Lisans diplomasını aldı.
Çalışma hayatına Brown Boveri’de (İsviçre) 1972 yılında başlayan Akurgal, TÜBiTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (1972-1974 ve 1976-1989), Teknim Ltd. Şti, Ankara (1974-1976), Elektronal AŞ. (1976), Brown Boveri, Baden (1981-1982) ve EXAR, Sunnyvale, CA, (1986), Nortel Networks / Netaş’ta (1989-2004) çalıştı. 2004’de Netaş ArGe direktörü iken emekli oldu. Birikimlerini, Akurgal Danışmanlık, Akurgal Mühendislik firmalarında birçok şirketle paylaşmaktadır.
Ali Akurgal, başta:
Ses kripto cihazları (Brown Boveri),
Sayısal kripto ve demet kripto cihazları (TÜBİTAK, Brown Boveri),
Boğaziçi Köprüsü güvenlik sistemleri (TÜBİTAK, Teknim Ltd. Şti.),
Endüstriyel ölçme cihazları (Teknim Ltd. Şti.),
İlk yerli tasarın askeri el telsizi (Teknim Ltd. Şti.),
HF SSB teklifi teknik sorumluluğu (Elektronal AŞ),
İşlemci kontrollü trafik ışıkları (TÜBİTAK),
Su altı mayın sistemleri – kangal tipi detektör (TÜBİTAK),
Su altı telefonu (TÜBİTAK),
Muhrip sonar modernizasyonu (TÜBİTAK),
PCM30 sistemi (TÜBİTAK / Teletaş),
Tümdevre tasarımları (TÜBİTAK),
2/8 Mb/s çoklayıcı (TÜBİTAK, Netaş),
DECT sistemleri (Netaş),
Sayısal telli-telsiz askeri sistemler – TASMUS (Netaş),
IFF (Netaş),
Telefon santralleri (Netaş),
Fiber optik hat teçhizatı ve cross-multiplexer cihazı – FLUX (Netaş),
Telekom merkezleri uzaktan bakım, denetim ve yönetim sistemi – KAMBS (Netaş),
SDH STM1 ürünü (Netaş),
Silah-sensör entegrasyonu – Genesis (Netaş, Akurgal Danışmanlık / Sinyal AŞ / Yaltes / Vestel Savunma Sanayi AŞ, Havelsan),
AIS Class-B ürünleri (Akurgal Danışmanlık / Ttronics + Akurgal Danışmanlık / İdeal Teknoloji)
İnsansız uçak (Akurgal Danışmanlık / Vestel Savunma Sanayi AŞ),
AIS kıyı istasyonları (Platform-a / AnelTech AŞ),
Belediye yol aydınlatması enerji tasarruf sistemi – CityNet (Platform-a / ARLA 2000),
Yeni medya sistemleri (Akurgal Danışmanlık / İnterpro AŞ; Akurgal Danışmanlık / Telemedia Grubu),
Quantum energy surgical device – QESD (Platform-a / UCA-TTGV)
Kayısı çekirdeği çıkartma makinesi (Platform-a)
Felçli insanı ayakta durur şekilde dolaştıran yürüteç (YENİ AŞ)
Yüksek gerilim hatlarında elektrik çarpılmasına karşı uyarıcı cihaz (EnerjiSA / Akurgal Mühendislik)
Endoskop yıkama ve dezenfeksiyonu için iki kollu robot (Femtomed / Akurgal Mühendislik-Technomarra)
olmak üzere birçok değişik konuda ve İnform, Poly Metal, Canovate, TOSB, CISCO gibi şirketler ile de danışman olarak çalıştı.
Birçok TTGV projesinin alan komitesi üyeliğini ve izleyiciliğini yapmıştır, geçmişte, Marmara Üniversitesi GSF, Endüstri Ürün Tasarım Bölümü Danışma Kurulu Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Haberleşme ve Bilgisayar Fakülteleri Danışma Kurulları Üyeliği, 2007-2010 yılları arasında Havelsan yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.
10uncu ve 11inci kalkınma Planı hazırlık çalışmalarında Kalkınma Bakanlığı için, Elektronik Sektörü Raporu raportörlüklerini yapmıştır.
Köşe yazıları BT Haber dergisinde ve Cumhuriyet Gazetesi Bilim Teknoloji ekinde düzenli olarak yayımlandı. Güncel olarak Herkese Bilim Teknoloji dergisinde yazmaktadır.
Konuşma Konusu
Endüstri 4.0 ve Tarımda Sayısallaşma
Türkiye’de sanayide yapısal bir deformasyon oluşmuş, bunun sonucu olarak ara malları ithalat yoluyla sağlanır olmuştur. Dünyadaki benzerleri ile nitelik açısından rekabet edebilen büyük sanayi kuruluşlarımızın nitelikte rekabeti sürdürebilmeleri için üretimde sayısallaşmaya (endüstri 4.0) geçmeleri kaçınılmazdır. Buna karşılık, üretim adetleri düşük olan KOBİ sınıfındaki şirketlerin, çoğu, nitelik açısından endüstri 4.0 yatırımını kaldıramayacak ürünler üretmektedirler. Bunun sonucu olarak bunlar üretimden çekilmekte ve ülkemizde erken sanayisizleşmeye yol açmaktadırlar. Üstelik, ihraç ürünlerimizin ortalama kilo fiyatı her sene düşmekte, kazancımız azalmaktadır.
Beri yanda, her sene, tarımla uğraşanların sayısı azalmaktadır. Ekilen toprak da küçülmektedir. Ülkemiz, giderek daha fazla gıdayı yurt dışından tedarik eder duruma gelmektedir.
Sayısallaşma, sanayie özel bir olgu değildir. Tarımda sayısallaşma ile hem azalan tarım çalışanı yerine otomatik sistemler ile işgücü açısından destek olunabilir, hem de verimi artırıcı şekilde yetiştirilen ürüne en uygun ortam sürekli sağlanabilir. Bu bağlamda, yetişmesi geleneksel tarım yöntemleri ile verimsiz olan, bu yüzden ilgi duyulmayan, ve fakat bu özellikleri nedeniyle de kilo fiyatı ortalama ihraç malı kilo fiyatımızın birkaç yüz katı dolayında olan tarım ürünleri rahatlıkla yetiştirilebilir. Trüf (keme mantarı) örneği sunuşta incelenecektir. Üstelik, tarımdaki çoğu elektronik sanayii alanına giren gerekli sayısallaşma da yerli kaynaklarla elde edilebilir.